Een voorbeeld uit onze praktijk: een 40 jarige vrouw heeft al maandenlang regelmatig verschillende klachten waaronder pijn op de borst, zij maakt zich ernstig zorgen, de huisarts stuurt haar ter onderzoek naar de cardioloog. De cardioloog stelt haar na onderzoek gerust dat haar hart prima in orde is. Zij hoeft niet terug te komen. Het vervelende is dat haar klachten niet zijn verdwenen waardoor zij zich zorgen blijft maken. Via een collega komt zij naar onze praktijk met de vraag of het aan de ademhaling kan liggen. Dat blijkt zo te zijn, bij meting van het adempatroon is te zien dat zij zonder het zelf in de gaten te hebben te snel, te oppervlakkig en teveel in de borst ademt.
De oorzaak van gezondheidsklachten is soms niet eenvoudig aan te wijzen. Als er geen duidelijk lichamelijke oorzaak is, wordt er vaak al snel gedacht aan een psychisch probleem. Terwijl er toch duidelijk lichamelijke symptomen zijn. Veel mensen vinden dit verwarrend en gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vragen. Vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties is het goed om te kijken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. Problemen die samenhangen met stress en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van ‘psychosomatische klachten’: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen. Ademtherapie en ontspanningstherapie kunnen deze klachten verminderen.
In de Volkskrant van juni 2020 heeft een interessant artikel gestaan over adem- en ontspanningstherapie; “Als je ademhaling het leven moeilijker maakt (en hoe het beter kan)”. Via deze link kunt u dit artikel lezen: https://www.volkskrant.nl/a-b23e8fd1
Psychosomatische klachten uiten zich in:
Lichamelijke klachten zoals:
- extreme vermoeidheid
- zich niet kunnen ontspannen
- druk op de borst of hartkloppingen
- onverklaarde spier- en gewrichtspijn
- benauwdheid, moeite met ademhalen
- hoofdpijn, nek-, rug- en bekkenklachten
- onverklaarde maag, darm of buikklachten
Psychische klachten zoals:
- lusteloos zijn
- slecht of teveel slapen
- angstig en onzeker zijn
- moeite met concentratie
- somber zijn en veel piekeren
- algeheel gevoel van onbehagen
- prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
- niet meer kunnen genieten en ontspannen
- geen zin in seks of dwangmatig met seks omgaan
- overmatig eten, alcohol-, roken- en medicijngebruik
Als klachten blijven bestaan kunnen het chronische (pijn-)klachten worden. Er wordt ook wel gesproken van Onvoldoende Lichamelijk verklaarde Klachten (OLK) of van Somatisatie. Dit zijn klachten die niet of- niet geheel door een lichamelijke oorzaak zijn ontstaan.
Hiervoor bestaat een speciaal ontwikkeld somatisatie protocol. Binnen onze praktijk hebben wij daarnaast verschillende andere behandelvormen om deze klachten aan te pakken. De belangrijkste daarvan vindt u hieronder.
Een goede methode om klachten te behandelen is ademtherapie. Wij gebruiken onder meer de Energy Control methode, CO2ntrol. Deze methode is ontwikkeld door Stans van der Poel (expert in ontwikkeling van apparatuur die ademhaling en hartslag in beeld brengt).
Vaak ademen mensen ongemerkt te snel, te oppervlakkig of teveel in de borst waardoor spanning opgebouwd wordt.
Door het verkeerde adempatroon herstellen mensen niet meer in rust. Zij raken chronisch vermoeid, gaan soms hyperventileren met bijvoorbeeld pijn op de borst en kunnen het gevoel krijgen dat er iets met het hart is.
Een informatief boek is “Verademing” geschreven door Koen de Jong en Bram Bakker. Meer over ademhaling en sport vindt u in het boek “Zuurstofwinst” van Patrick McKeown, een informatief boek, gebaseerd op de Buteyko-methode. Verder is er het boek “Chronische Vermoeidheid Nooit Meer” van Stans van der Poel. We kunnen u helpen bij alle oefeningen die in deze boeken zijn beschreven.
Wij passen vele vormen van ontspanningstherapie toe, onder meer autogene training en progressieve relaxatie.
Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Er bestaan vele, vaak eenvoudig toe te passen oefeningen die in het dagelijks leven gebruikt kunnen worden.
In deze behandeling wordt het fysieke probleem aangepakt, toch staat hierbij niet de klacht, maar de hele mens centraal. Er wordt steeds een beroep gedaan op het zelfgenezend vermogen. De therapie is erop gericht dat de patiënt zich bewust wordt van de oorzaken van de lichamelijke klacht en de factoren die de klacht in stand houden. Bij de haptonomische fysiotherapie speelt het gevoel een grote rol. Door te voelen leert u zichzelf beter kennen. Door te voelen ervaart iemand aan den lijve wat goed voor hem of haar is. In het haptonomische contact wordt dit voelen door de directe aanraking bewust gemaakt en gestimuleerd.
Met haptonomische fysiotherapie kunnen bijvoorbeeld spanningen in uw lichaam waarvan u zich niet bewust was, herkenbaar worden. Om vervolgens te leren hoe u zelf deze spanningen kunt loslaten. Tijdens de behandeling wordt u op een persoonlijke en betrokken manier aangeraakt in plaats van een technische en zakelijke wijze.
Peter Emons is gediplomeerd running therapeut. Runningtherapie is inmiddels al vele jaren geaccepteerd als een doeltreffende manier om somberheid en spanningen te verminderen. Door op een ontspannen manier te gaan bewegen onder begeleiding en later ook zelfstandig, gaat u ervaren dat bewegen een goed gevoel geeft.
U hoeft zeker geen ervaren hardloper te zijn om met runningtherapie aan de slag te gaan. Het loopprogramma wordt aan uw conditie aangepast. Met runningtherapie kunt u uw lichamelijke en geestelijke conditie verbeteren. Meer informatie over Runningtherapie vindt u in het boek “Runningtherapie” van Bram Bakker en Simon van Woerkom.
Bent u niet in staat te gaan hardlopen, dan kan ook gekozen worden voor wandelen, fietsen en/of sporten in de oefenzaal. De actieve aanpak zal er voor zorgen dat ontspannen beter zal gaan.